pekkasinisalo

Myrskyä vastaan

Myrskyä vastaan

Hallituksen tahto on, että puolustusvoimien pitää säästää. Upseerit tottelevat ja säästöjä tehdään lähes kaikin mahdollisin keinoin. Palvelusaikoja lyhennetään, vanhemmille upseereille tarjotaan lähtöpaketteja, reserviä pienennetään ja väkeä irtisanotaan. Armeijan on aina aika ajoin pitänyt säästää juustoleikkurin avulla. Nyt kädessä on kuitenkin paljon järeämmät välineet, nyt lyödään lekalla. Kenttäharmaan laihdutuskuuria perustellaan kotimaan taloustilanteella sekä Euroopan velkakriisillä. Meillä Suomessa tuntuu olevan varaa lähettää euronippuja pitkin maailmaa, mutta jos meillä talvimyrskyssä tuulee, koko systeemi kaatuu. Miten me varaudumme siihen, jos todella pitää nousta seisomaan ”myrskyä vastaan”?

Seuraavalla nelivuotiskaudella kertausharjoituksissa käy enää vajaat 2000 reserviläistä vuosittain. Tämä määrä on selkeästi alle kipurajan. Määrä ei mahdollista edes kriisiajan suunnitelmien ylläpitoa esikunnissa, saati sitten joukkojen harjoittamista. Kertausharjoitusten määrän romahtaminen nykytasosta vajaaseen kymmenesosaan rampauttaa alueellisen puolustuksemme suorituskyvyn. Yleiseen asevelvollisuuteen perustuvan puolustusjärjestelmämme uskottavuus on vaakalaudalla.  Sodan ajan vahvuudesta yli 95 prosenttia on reserviläisiä, joten kertausharjoituskoulutuksen vähentämisellä ja puolustusvalmiudella on suora syy seuraus yhteys.  Mitä pienempi osa sodan ajan joukoistamme vuosittain kertausharjoitetaan, sitä alhaisempi puolustusvalmius Suomella on.

Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä asevoimia vahvistetaan, mutta Suomessa heikennetään. Suunnitellut säästöt ovat lisäksi täysin kohtuuttomia verrattuna muihin hallinnon aloihin. Kertausharjoituksia leikkaamalla ei saavuteta puolustusbudjetin kokonaisuuden kannalta merkittäviä säästöjä, sillä niistä aiheutuva kustannus on vuosittain vain noin 20 miljoonaa euroa, eli alle prosentin puolustusbudjetista. Nyt esitetyllä kertausharjoitustahdilla sodan ajan joukkojemme kertausharjoituttaminen kestää vain 168 vuotta. Puolustuksen uskottavuus on säilytettävä, sillä jos näin ei ole, onko armeijaa enää mieltä pitää yllä?

 

Pekka M. Sinisalo, Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) koulutusjaoston puheenjohtaja (PS)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat